Τρίτη 5 Μαΐου 2009

29ο ΠΕΡΑΣΜΑ ΒΟΥΡΑΪΚΟΥ

Πραγματοποιούνται το Σαββατοκύριακο 9 & 10 Μαΐου 2009 στο Διακοφτό και τα Καλάβρυτα οι εκδηλώσεις για το καθιερωμένο Πανελλήνιο Πέρασμα στο Φαράγγι του Βουραϊκού. Η φετινή είναι η 29η επέτειος του θεσμού και θα εμπλουτιστεί με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις στο Διακοφτό και τα Καλάβρυτα.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει κυκλοφορήσει ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαβρύτων, το Σάββατο το πρωί στις 10 η ώρα στο χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού Διακοφτού, θα γίνει η εγγραφή των ορειβατικών ομάδων που θα συμμετάσχουν στο Πέρασμα και μετά τους χαιρετισμούς από τους διοργανωτές, θα ακολουθήσει παρουσίαση από τον κ. ΣΠΥΡΟ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ, Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου (Σ.Φ.Σ.) Αθήνας με θέμα: «1889 έως 2009 – 120 χρόνια ο δικός μας "οδοντωτός"». Το απόγευμα, από τις 6.30’, οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στο χώρο εκδηλώσεων «Αρχοντικό Παλαιολογίνας» στα Καλάβρυτα. Χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους θα απευθύνει ο κ. ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΕΡΜΕΙΔΗΣ, Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαβρύτων. Στη συνέχεια, θα μιλήσει για την «Αξιοποίηση και εκμετάλλευση του νέου οδοντωτού» ο κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΑΘΕΝΑΣ, Συγκοινωνιολόγος και μέλος του Σ.Φ.Σ. Αθήνας και του Δικτύου ΕΠΙΒΑΤΗΣ. Μετά τους χαιρετισμούς των επισήμων τοπικών παραγόντων (Νομάρχη Αχαΐας κ. Δ. ΚΑΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ, Δημάρχων Διακοφτού και Καλαβρύτων κ.κ. Τ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ και ΑΘ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ) και εκπροσώπων φορέων, η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την άκρως ενδιαφέρουσα προβολή ΗΧΟΡΑΜΑΤΟΣ με θέμα τον οδοντωτό σιδηρόδρομο Διακοφτού – Καλαβρύτων, που έχει επιμεληθεί με πολύ μεράκι ο κ. ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΙΤΗΣ.
Την Κυριακή το πρωί στις 8 θα ξεκινήσει η κατάβαση των πεζοπόρων ομάδων από την πλατεία του Ο.Σ.Ε. στα Καλάβρυτα. Στη θέση Τρεκλιά έχει προγραμματιστεί να προσφερθούν στους συμμετέχοντες τσίπουρο, ούζο, λουκούμι και τεντούρα, ενώ πιο κάτω στα Νιάματα θα προσφερθεί φαγητό, γλυκά και αναψυκτικά. Στο ίδιο σημείο, περίπου στις 2.30’ το μεσημέρι, θα γίνει κι η απονομή των αναμνηστικών διπλωμάτων σε όλους όσους συμμετέχουν. Τα βραβεία που έχουν θεσπιστεί είναι: Για την πολυπληθέστερη ορειβατική ομάδα, για την ομάδα που έχει έρθει από πιο μακριά, για τον μεγαλύτερο σε ηλικία ορειβάτη, καθώς και για τον μικρότερο σε ηλικία ορειβάτη.

Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία επαφής με τη φύση, που μένει αξέχαστη σε όσους συμμετέχουν.