Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

ΔΗΜΟΣ ΔΙΑΚΟΠΤΟΥ

Το Διακοπτό βρίσκεται στο νομό Αχαΐας της Πελοποννήσου. Είναι έδρα του ομώνυμου Δήμου στα βορειοδυτικά παράλια του Κορινθιακού κόλπου και ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας. Απέχει 164 χλμ. από την Αθήνα και 52 χλμ. από την Πάτρα. Πλησιέστερη μεγάλη πόλη είναι προς τα δυτικά το Αίγιο (12 χλμ.), ενώ απέχει μόλις 52 χλμ. από την ιστορική πόλη των Καλαβρύτων.
Είναι ένας από τους Δήμους που προήλθε από τη συνένωση της πρώην Κοινότητας Διακοπτού με άλλες έντεκα όμορες Κοινότητες της περιοχής μετά την εφαρμογή (το 1999) του σχεδίου Καποδίστριας (Ν. 2539/1997). Σήμερα αυτές οι πρώην Κοινότητες είναι τα αντίστοιχα Δημοτικά Διαμερίσματα: Άνω Διακοπτού, Ελαιώνα, Ελίκης, Ζαχλωρίτικων, Καθολικού, Κερύνειας, Μαμουσιάς, Νικολαίικων, Ριζόμυλου, Ροδιάς και Τράπεζας. Διοικητικά υπάγεται στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. ‘Εχει πληθυσμό 7.073 κατοίκους και έκταση 103.932 στρέμματα.
Στο Διακοπτό (Τ.Κ. 25003) βρίσκεται το δημαρχείο, όπως επίσης κι ο αστυνομικός σταθμός, το Κ.Ε.Π., το γραφείο των ΕΛ.ΤΑ. ο δημοτικός παιδικός σταθμός, το νηπιαγωγείο, το δημοτικό σχολείο, το γυμνάσιο και το λύκειο, το περιφερειακό ιατρείο κι ο σιδηροδρομικός σταθμός του τρένου της γραμμής Πειραία – Αθήνας – Πάτρας, καθώς και του πασίγνωστου οδοντωτού Διακοπτοιύ – Καλαβρύτων. Επίσης, υπάρχουν θυρίδα της Εθνικής και ΑΤΜ της Αγροτικής Τράπεζας.
Η αγορά του χωριού είναι συγκεντρωμένη γύρω από τον σιδηροδρομικό σταθμό. Εκεί λειτουργούν καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια και άλλα καταστήματα ειδών διατροφής (αρτοποιεία, σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία κ.λπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου